MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 7
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Każdy rodzaj pieczywa posiada określone wartości odżywcze, a...
fot. yelenayemchuk/123rf.com

Chleb tuczy, a białe bułki to zawsze zły wybór? 5 mitów na temat pieczywa. Oto, dlaczego nie warto w nie wierzyć

Pieczywo ciemne jest zdrowsze od białego

Każdy rodzaj pieczywa posiada określone wartości odżywcze, a przede wszystkim zawiera węglowodany, białka i tłuszcze. Faktem jest, że produkty pełnoziarniste, a więc te o ciemnej barwie, mają więcej błonnika oraz witamin i składników mineralnych, które są zawarte w otrębach niż chleb z mąki oczyszczonej. Mają także niższy indeks glikemiczny.

Jednak na jakość pieczywa wpływ ma nie jego kolor, a użyte do wypieku składniki. Wybierając ciemne pieczywo uważamy, że zostało ono zrobione z mąki nieoczyszczonej, czyli niepozbawionej otrębów, a więc z pełnego ziarna (pieczywo razowe lub pełnoziarniste). Tymczasem jego kolor może wynikać z dodatku słodu lub karmelu, którym producenci „zabarwiają” pieczywo pszenne.

Bardziej niż kolorem należy kierować się jego składem i wybierać pieczywo z mąki razowej typu 2000 lub z mąki z pełnego przemiału. Warto również zwrócić uwagę na wagę bochenka, ponieważ produkty zawierające pełne ziarno są cięższe i bardziej zbite od tych zrobionych z białej mąki z dodatkami i spulchniaczami.

Zobacz również

Potańcówka w Sandomierzu z zespołem Winyl Band

Potańcówka w Sandomierzu z zespołem Winyl Band

Aż 73% seniorów żyje samotnie. Możesz to zmienić, jeśli chcesz

Aż 73% seniorów żyje samotnie. Możesz to zmienić, jeśli chcesz

Polecamy

Zamiast stosować ją na zęby, nałóż na nogi. Gładkie stopy gwarantowane!

HIT DNIA
Zamiast stosować ją na zęby, nałóż na nogi. Gładkie stopy gwarantowane!

Obywatelskie Wysłuchanie Publiczne na temat zmian w podstawie programowej już 18 maja

Obywatelskie Wysłuchanie Publiczne na temat zmian w podstawie programowej już 18 maja

Kroję botwinkę, wkładam do słoików i robię prostą zalewę. Na zimę będzie idealna

Kroję botwinkę, wkładam do słoików i robię prostą zalewę. Na zimę będzie idealna