Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
1 z 17
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
SKŁADNIKI:...
fot. 123rf

Najsmaczniejsze polskie zupy domowe. Proste, smaczne i pożywne. Przepisy na tradycyjne polskie zupy. Rosół, barszcz, pomidorowa

ROSÓŁ

SKŁADNIKI:

- ok. 2 kg mięsa z kurczaka (skrzydełka, udka itd.),
- 300-350 g mięsa wołowego (szponder, antrykot lub oczko wołowe),
- jeśli lubisz - podroby: 10 serduszek i 5 żołądków kurzych lub zamiennie:
- 1 szyja indycza,
- 3 litry wody,
- włoszczyzna: 2 marchewki, 1 pietruszka, 1 cebula, 2 gałązki natki pietruszki, kawałek selera, pora, opcjonalnie liścia kapusty lub pomidor,
- przyprawy: 1 łyżka soli morskiej, 3-4 ziarenka ziela angielskiego (jeśli lubisz), ew. 1 liść laurowy, 4 całe ziarenka pieprzu, ewentualnie natka lubczyku.

WYKONANIE:

Mięs opłucz. Zalej zimną wodą. Posól i zagotuj. Kiedy wywar się zagotuje, zmniejsz ogień i zbierz z góry wywaru tak zwane szumy. Gotuj przez około półtorej godziny, rosół ma tylko lekko pyrkać, nie wrzeć.

Przygotuj warzywa: umyj je i obierz. Cebulę - jeśli chcesz, możesz nieco podprażyć na patelni dla wydobycia jej smaku.

Warzywa dodaj do wywaru, zagotuj, dodaj przyprawy. Gotuj jeszcze na małym ogniu przez 1-1,5 godziny. Podawaj z makaronem, marchewką pokrojoną w plasterki, kawałkami mięsa i natką pietruszki.

Smacznego!

Zobacz również

40-latek nie płacił alimentów. Teraz pół roku spędzi w więzieniu

NOWE
40-latek nie płacił alimentów. Teraz pół roku spędzi w więzieniu

Szczecinek stolicą futbolu! Gościmy finały wojewódzkie Pucharu Tymbarku [zdjęcia]

NOWE
Szczecinek stolicą futbolu! Gościmy finały wojewódzkie Pucharu Tymbarku [zdjęcia]

Polecamy

Przegląd tygodnia od 5.05 w Prabutach

Przegląd tygodnia od 5.05 w Prabutach

Zanim dasz komuś łyka, zastanów się dwa razy. Oto, co ci grozi

Zanim dasz komuś łyka, zastanów się dwa razy. Oto, co ci grozi

Chipsy i solone orzeszki zamień na zdrowe przekąski. Od nich nie przytyjesz

Chipsy i solone orzeszki zamień na zdrowe przekąski. Od nich nie przytyjesz