Startuje Festiwal Restauracji Śląskich – „Lato na talerzu”, czyli dania i desery sezonowe
Śląscy mistrzowie kuchni zaprezentują swój kunszt w dniach od 27 maja do 4 czerwca.
- Oprócz zup i głównych dań zaserwują swoje letnie wariacje także w postaci deserów. Set złożony z dwudaniowego obiadu z napojem i deserem będzie można zamówić - jak na restauracyjny festiwal przystało - w specjalnej, promocyjnej cenie 69 złotych – zachęcają organizatorzy wydarzenia.
W festiwalu weźmie udział 6 restauracji w różnych miastach naszego województwa.
- Kaktusy Kato Koncept Kulinarny (ul. Dworcowa 9-11, Katowice)
- Restauracja Poziom+ (ul. Zwycięstwa 30, Gliwice)
- Restauracja Vacanza (ul. Olimpijska 4, Siemianowice Śląskie)
- Restauracja Cesarska (ul. Paderewskiego 35, Chorzów)
- Restauracja Diament (ul. 3 Maja 122a, Zabrze)
- Restauracja Atmosfera (ul. Zdrojowa 3, Ustroń)
„Lato na talerzu” – jakie dania pojawią się w ofercie restauracji
W zróżnicowanym menu znajdzie się m.in.: risotto z truskawkami i szparagami, krem z kalarepy, grillowane nowalijki, polędwiczki wieprzowe oraz kotlety z kalafiora zamknięte w burgerze, a więc dania przygotowane w oparciu o warzywa i owoce, które można znaleźć latem w ogródku.
– Sezonowość w gastronomi jest podstawą tworzenia najciekawszych połączeń. Musimy pamiętać o tym, że wiele produktów, owoców czy warzyw jest dostępnych tylko w danym sezonie. Szczaw czy botwinę zjemy tylko wiosną i wczesnym latem, a większość świeżych grzybów, czy najlepszą dynię dostaniemy jesienią. I to właśnie sprawia, że sezonowość to najlepsze co może nam się w kuchni zdarzyć – komentuje Krzysztof Peć, Szef Kuchni Restauracji Kaktusy Kato Koncept Kulinarny.
Podczas tej edycji nie zapomniano o osobach, które nie jedzą mięsa. W ofercie każdej z restauracji biorących udział w festiwalu znajdzie się również zestaw wegetariański. Jednym z dań dla jaroszy będzie vege burger z kotletem z kalafiora.
- III Festiwal Restauracji Śląskich to nie spektakl zamknięty w jednym akcie. Uczta obejmować będzie pełne, przygotowane przez poszczególnych szefów kuchni menu składające się z zupy, dania głównego, deseru oraz napoju – podkreślają organizatorzy.
Dla miłośników słodkości w ofercie pojawi się między innymi beza z mascarpone i świeżymi owocami, mus czekoladowy pod kruszonką i żelem z porzeczki, sernik z nerkowca oraz buchty z jagodami i czekoladą.
Festiwal Restauracji Śląskich – jak wziąć udział
Każda kolejna edycja wydarzenia cieszy się coraz większą popularnością.
- Pozytywny odbiór, setki zadowolonych gości i świetnych recenzji, a także wyjątkowe dania składające się na popisowe festiwalowe menu najlepszych szefów kuchni ze Śląska sprawiają, że przy stolikach zasiadają tłumy – podają organizatorzy.
Ze względu na duże zainteresowanie konieczna jest rezerwacja stolika w wybranej restauracji. W tym celu należy odwiedzić stronę internetową festiwalrestauracjislaskich.pl. Znajdują się tu również bliższe informacje na temat samego wydarzenia oraz restauracji, które biorą udział w festiwalu.
- Czujesz? Lato coraz bliżej. Pod koniec maja ta słoneczna pora roku zawita na talerze wraz z nieszablonowymi połączeniami smaków podczas III już edycji Festiwalu Restauracji Śląskich! Nie ma nic lepszego, niż sezonowe lekkie dania w nowych odsłonach! Od 27 maja wpuszczamy do restauracji promienie słońca, których odbicie zobaczycie na Waszych talerzach – zapraszają organizatorzy.
Zobacz także
Zasady głosowania w wyborach europejskich 9 czerwca
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?