MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Pokrzywa zwyczajna (Urtica dioica) dostarcza jadalnych...
fot. ~UserGI15632523/Getty Images

Wiosenne chwasty na talerzu. Te dzikie rośliny są smaczne i zdrowe, możesz jeść je nawet na surowo, żeby uzupełnić poziom witamin

Jadalne chwasty na wiosnę. Pokrzywa zwyczajna

Pokrzywa zwyczajna (Urtica dioica) dostarcza jadalnych listków, ale tylko z górnych pędów rośliny, bo starsze mają metaliczny posmak i ostre kryształy krzemionki. Bardzo młode okazy są jednak jadalne w całości. Zbiór należy przeprowadzić przed kwitnieniem w rękawiczkach ochronnych, gdyż pokrzywa posiada parzące włoski. Przed jedzeniem trzeba je usunąć poprzez dokładne umycie albo zblanszowanie i szybkie schłodzenie w lodowatej wodzie. Warto dodawać je do sałatek, twarożków, pesto i innych sosów, a także zup.

Zobacz również

Cypis porwał tłumy w Space Club w Czchowie

NOWE
Cypis porwał tłumy w Space Club w Czchowie

Wypadek w gminie Masłowice. 19-letni kierowca audi nie ustąpił pierwszeństwa

Wypadek w gminie Masłowice. 19-letni kierowca audi nie ustąpił pierwszeństwa

Polecamy

Jura Krakowsko-Częstochowska to prawdziwy raj dla miłośników przyrody i historii

Jura Krakowsko-Częstochowska to prawdziwy raj dla miłośników przyrody i historii

Lek hormonalny wycofany z obrotu. Jest niebezpieczny. Nie stosuj go!

Lek hormonalny wycofany z obrotu. Jest niebezpieczny. Nie stosuj go!

Najlepsze miejsca na grilla w mieście. O tym pamiętaj podczas grillowania

Najlepsze miejsca na grilla w mieście. O tym pamiętaj podczas grillowania